Назад к списку

                                                     ЯК ПРАВИЛЬНО МАРИНУВАТИ ШАШЛИК 

        Настало літо … Сезон шашликів - відкрито … Але як зробити, щоб шашлик був по-справжньому смачним і ніжним? Цілком вірно — правильно замаринувати м’ясо.


        Звичайно єдиного «універсального» способу маринування м’яса для шашлику не існує, а рецептів приготування маринаду налічується десятками. Але давайте все ж спробуємо розібратися в цьому «апетитному» питанні. 

Як маринувати шашлик зі свинини?  

      При приготуванні шашлику зі свинини, рекомендуємо, використовувати свинну шию, як найбільш ніжне і м’яке м’ясо.

Оцтовий маринад для шашлику зі свинини 

      Розділити 2 кг. м’яса на порційні шматочки. Нарізати кільцями 2 - 3 середніх цибулини. У спеціально глибокому посуді (емальована або глиняна) перемішати м’ясо, цибулю, посолити і додати спеції за смаком. Далі розвести 50 г. 9-процентного оцту (краще винного) на літр води. Одну половину отриманої оцтової суміші влити в посуд з м’ясом і ретельно перемішати. Поставити настоюватися в прохолодне місце на 3 — 4 год. Ось, як маринувати шашлик в оцті.

Маринад для шашлика зі свинини з майонезом 

      Для приготування шашлику вам знадобиться 1 літр кефіру, 3 цибулини, спеції та сіль за смаком. Нарізане м’ясо викласти в каструлю, потім на м’ясо викласти нарізану кільцями цибулю, приправити, посолити і залити кефіром. Маринувати в прохолодному місці протягом доби.

Як правильно маринувати шашлик з баранини?

       Класичний варіант приготування шашлику

      Взяти 1 кг. спинної частини баранчика. Нарізати м’ясо на порційні шматки і покласти в глибоку емальовану ємність. Посипати чорним і червоним меленим перцем, посолити. Дрібно порізати 3 ріпчастих цибулини і зелень (кріп і петрушка)  посипати ними м’ясо. Додати сік з половини лимона, перемішати і поставити у холодильник на 5 -6 годин. 

Шашлик з баранини по-кавказьки 

      Нарізати філе баранини і покласти у глиняну ємність. Сіль, мелений червоний і чорний перець додати за смаком. Натерти 5 очищених цибулин і 4 зубчики часнику  перемішати з м’ясом, полити соком одного лимона. Дати настоятися в прохолодному місці 6 — 8 год. Під час приготування шашлику на вугіллі, рекомендуємо періодично збризкувати його маринадом. Так шашлик вийде найбільш соковитим на смак.

Шашлик з баранини і йогуртовим соусом 

     Нарізати шматочками філе баранчика (1 кг). Дрібно посікти перець чилі (1 стучок) і пучок перцевої м’яти. Отриману суміш розділити на дві тарілки. У першу тарілку з чилі і м’ятою налити трохи оливкового масла, перемішати з м’ясом. Посолити і поставити в холодне місце приблизно на 12 год.

     У другу тарілку додати, чорний мелений перець, сіль і влити 200 г. йогурту. Подавати як соус до приготування шашлику. 

Винний маринад для шашлику з яловичини 

     1 кг яловичини (рекомендуємо вирізку) нарізати на порційні шматочки і покласти в глибоку скляну ємність. Додати 5 нарізаних кільцями цибулини, сіль, чорний і червоний мелений перець за смаком. Залити половиною склянки червоного сухого вина. Маринувати протягом 5 год.

Шашлик з яловичини в соєвому маринаді 

     У підготовлений посуд додати 50 мл соєвого соусу, 50 мл винного оцту, 2 столові ложки оливкової олії, 3 зубчики подрібненого часнику, 1 чайну ложку цукру, сіль і перець за смаком. Дану суміш залити 1 кг нарізаної на шматки яловичої вирізки, ретельно перемішати і маринувати 6 год .

Імбирний маринад для шашлику з яловичини 

    Перемішати сік двох лаймів з одним стаканом соєвого соусу, додати 50 г. імбиру. Підготовлену яловичину замаринувати у суміші на 6 год.

Шашлик з курки з часником і лимоном 

     2 кг. курки розділити на порційні шматочки і скласти в спеціально приготовлену посуд. Нарізати 1 цибулину півкільцями, посолити і розім’яти до появи соку. Далі подрібнити 4 зубчики часнику, нашаткувати невеликий пучок кропу (або петрушки). Додати цибулю, часник, кріп (петрушку) до курки, перемішати, злегка втираючи маринад в м’ясо. Потім додати пів лимона, поперчити за смаком. Залишити на 2 год в прохолодному місці.

Шашлик з курки в майонезі 

     Взяти 2 кг. курки, розрізати на шматочки. Покласти в скляний посуд, додати 200 — 300 г майонезу, а також сіль, перець і гірчицю за смаком. Нарізати 2 ріпчастих цибулини кільцями і додати в курку. Все ретельно перемішати і поставити маринуватися приблизно на 4 год в прохолодне місце.

Шашлик з курки на пиві 

    2 кг. курки нарізати, викласти в глибокий посуд. Після додати нарізані кільцями дві цибулини, сіль і чорний мелений перець за смаком. Перемішати і залити 1 літром світлого пива. Поставити в прохолодне місце на 10 год.

      Ми з вами розібрали кілька простих і оригінальних рецептів. Не бійтеся експериментувати. І саме головне не забувайте вкладати в приготування шашлику «головний інгредієнт» — свій гарний настрій. Приємного апетиту і відмінного відпочинку.